Angst

Angst

 

De fleste kender en afart af angsten nemlig frygt eller nervøsitet. Mange kender ligeledes til at opleve decideret angst, hvor man bliver anspændt og urolig i sin krop og hjertet banker hurtigere. Der kan også følge katastrofetanker såsom ‘åh nej, nu dør jeg’.


Angst, frygt og nervøsitet har en tjenestelig funktion i vores liv. Hvis vi ser en bil køre faretruende hurtigt og tæt på os bliver vi bange og reagerer instinktivt med at flytte os. Angsten kan således hjælpe os med at klare hverdagens farer.


Undertiden bliver angsten dog uhensigtsmæssig. Dette sker hvis den forhindrer en person i at leve et tilfredsstillende liv med de aktiviteter et sådant indebærer.


Angst kan komme i flere former og man taler om flere typer. Overordnet kan der tales om generaliseret angst, panikangst og fobier. For alle tre former indebærer det ikke sjældent at personen udvikler en hæmmende sikkerheds- eller undgåelsesadfærd, som en strategi for at undgå situationer som personen forbinder med fare.

Generaliseret angst indebærer, at en person har en mere eller mindre konstant angst og oplever at være nervøs, have hjertebanken, svedeture og svimmelhed.


Panikangst indebærer angstanfald som opleves så uudholdelige at personen forsøger at undgå situationer, der knyttes til tidligere panikanfald.


Fobier er angst for mere specifikke genstande eller situationer, der knyttes til ‘irrationel’ frygt. Dette kan fx være overfor edderkopper eller eksaminer. En særlig form for fobi, der kan opleves meget invaliderende er socialfobi, der indebærer, at personen er angst for at føle sig observeret eller kritiseret af andre. Det kan dermed blive meget svært for vedkommende at leve et tilfredsstillende socialt liv.


Der er dog rigtig meget man kan gøre og samtaleterapi hos en psykolog – og navnligt kognitiv terapi – har vist sig meget effektiv. På få gange vil man ofte opleve bedring og i løbet af 12-16 sessioner hos psykologen vil man ofte have det så godt, at man vil opleve behovet for behandlingen som værende enten minimalt eller ikke eksisterende.